tasty french fries

 

French fries


Ingredients

  • 4 potato
  • 250gm soyabin  oil, for frying
  • 1 tsp salt

Cooking Method

1

Strip the potatoes and cut them into flimsy sticks. Put them in a bowl and rinse the potato sticks until the water is completely clear. Dry the potatoes well.

2

Heat oil to 160 degrees in a deep, thick-bottomed saucepan or saucepan. To check if it is hot enough, dip a wooden spoon into the oil. If there is a shower around the ladle, the oil is ready.

3

Have some of the potato sticks in the oil, do not take too many at a time because then the temperature in the oil will drop. When the sticks are golden, take them out and let them drain on kitchen paper. Do this with all the potato sticks.

4

Increase the temperature of the oil to 180 degrees and fry the potato sticks again, until they have become crispy and got the right color. Take them up and let them drain on kitchen paper.

5

Sprinkle with salt and serve sauce.

উপকরণ

  • ৪ টি আলু
  • ২৫০ গ্রাম তেল, ভাজার জন্য
  • ১ চা চামচ লবণ

রন্ধন প্রণালী

আলু গুলো লম্বা করে এবং একটু মোটা করে কেটে নিন। এবার ভালো করে পানি দিয়ে ধুয়ে নিন। আলু ভালো করে শুকিয়ে নিন।

একটি গভীর, পুরু-নিচের সসপ্যান বা সসপ্যানে ১৬০ ডিগ্রিতে তেল গরম করুন। এটি যথেষ্ট গরম কিনা তা পরীক্ষা করতে, একটি কাঠের চামচ তেলে ডুবিয়ে দিন। চামচের চারপাশে বুড়বুড়ি কাটলে তেল প্রস্তুত।

তেলে কিছু আলু ঢালুন , একবারে খুব বেশি ঢালবেন  না কারণ তাহলে তেলের তাপমাত্রা কমে যাবে। আলুগুলো সোনালি হয়ে এলে সেগুলো বের করে রান্নাঘরের ্টিস্যুতে ছেঁকে ্নিন। সমস্ত আলু এভাবে করে নিন।

তেলের তাপমাত্রা ১৬০ডিগ্রি বাড়ান এবং আলু গুলিকে আবার ভাজুন, যতক্ষণ সঠিক রঙ না হয়। সেগুলো তুলে নিয়ে রান্নাঘরের টিস্যুতে ঠাণ্ডা করতে দিন।

লবণ ছিটিয়ে সস  দিয়ে পরিবেশন করুন।


Tags

Post a Comment

1 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. easy and tasty dish.Thanks for give us the french fries recipe.

    ReplyDelete