milk shake

                                                                         Milk




Friends, we all like to fast in Ramadan and drink any sherbet. And if the sherbet is a little cold, then there is no point. This sherbet cools the liver.

But did you know that drinking cold sherbet while fasting all day is very harmful for the body. It is a kind of oppression on the body.

So I would suggest to you that you should not eat anything that is fasting.

Keep the body healthy first then think of something else.

Now I will teach you how to make milk shake. It is very healthy. Much like Nabiz. Nabiz has to stay wet all night but it's a little different.

Ingredients

  • 500 grams of milk
  • 7/8 ripe dates
  • Half a cup of almonds
  • 1 teaspoon vanilla or any other ice cream (optional)

Cooking Method

1.

           First pour milk in a pan and cook well in the oven. Then let it cool.

2.


           When the milk has cooled, give the same amount of milk that is given for the juice of a blender.


Then

3.


         Blend again with the remaining milk and vanilla ice cream.


4.


           Putting it in a normal fridge for 30 minutes will enhance the taste, but I would not suggest to drink cold sherbet while fasting.



Sprinkle some dates on top of this sherbet for serving.


Drink now.




বন্ধুরা আমরা সকলেই রমজানে রোজা রেখে যেকোনো শরবত খেতে খুবই পছন্দ করি । আর শরবত টা যদি একটু ঠান্ডা ঠান্ডা হয় তাহলে তো কথাই নেই। কলিজাটা  ঠান্ডা করে দেই এই শরবত।

তবে আপনারা কি জানেন যে , সারাদিন রোজা রেখে ঠান্ডা শরবত পান করা শরীরের জন্য খুবই ক্ষতিকর । এটা শরীরের উপরে এক প্রকার জুলুম।

তাই আমি আপনাদের suggest  করবো  রোজাই যা কিছুই খান না কেনো কলিজা ঠাণ্ডা করার আগে শরীরের ক্ষতির দিখটা ভেবে খাবেন।

আগে  শরীর  সুস্থ রাখুন তারপরে অন্য কিছু ভাবুন।

এখন আমি আপনাদের দুধ এর শরবত বানানো  শেখাবো । এটা খুবই স্বাস্থ্যকর । অনেকটা নাবিজের মতো । নাবিজ সারারাত ভিজিয়ে রাখতে হয় কিন্তু এটা একটু অন্য রকম।

চলুন তাহলে দেখেনিই...

উপকরণ 

  • ৫০০গ্রাম দুধ 
  • ৬/৭ টি পাকা খেজুর
  • আধা কাপ কাজুবাদাম
  • ১ চামুচ ভ্যানিলা বা অন্য কোনো আইস্ক্রিম (optional)

রন্ধনপ্রণালী

.১.

           প্রথমে একটি পাতিলে দুধ ঢেলে চুলায় ভালো করে জ্বাল করে নিন । তারপরে এটা ঠান্ডা হতে রাখুন ।

২.  

           দুধ ঠান্ডা হয়ে গেলে একটি ব্লিন্ডারের জুসের জন্য যেইটা দেওয়া হয় ওইটাই  অল্প দুধ ,খজুরের আটি বের করে খেজুর গুলো এবং কাজুবাদাম  দুধের ভিতরে দিয়ে ব্লিন্ড করে নিন ।

তারপর 

৩.

         বাকি দুধ এবং ভ্যানিলা আইস্ক্রিম দিয়ে আবারও ব্লিন্ড করে নিন ।

৪.

           নরমাল ফ্রিজে ৩০মিনিট রাখলে স্বাদটা আরো বেড়ে যাবে তবে রোজা রেখে ঠান্ডা শরবত পান করতে আমি suggest করবো না ।

পরিবেশনের জন্য কিছু খেজুর কুচি করে এই শরবতের উপরে ছড়িয়ে দিন ।

এখন পান করুন।

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.