Juice
Friends, today I want to tell you about the heart-cooling sherbet in this month of Ramadan. It is Egyptian lemon sherbet.
A new kind of sherbet. I think we Bengalis have never drunk this kind of sherbet before.
Let's take a look at the recipe without delay.
Ingredients
- 1 liter of water
- 2 round juicy lemons
- 1 piece Bangladeshi paper lemon
- Half a cucumber
- 8/10 mint leaves
- Half an inch of ginger
- Sugar or honey to taste
- 6 ice cubes
1.
First water in a blender , juicy lemon peel then cut the paper into small pieces with lemon peel, cut into small pieces with cucumber peel, cut into small pieces with ginger, mint leaves and sugar and bind for 20s 1 minute.
2.
Then check if the amount of sugar is right and blend again for 20 seconds and 1 minute.
3.
Now strain the sherbet with the help of a sieve.
And serve with some ice cubes.
বন্ধুরা আজ আমি আপনাদের এই রমজান মাসে কলিজা ঠাণ্ডা করা শরবত সম্পর্কে বলতে চাচ্ছি এটা হলো মিশরীয় লেবুর শরবত ।
একটা নতুন ধরনের শরবত । আমার মনে হয় আমরা বাঙ্গালীরা এমন ধরনের শরবত আগে কখনো খায় নাই ।
দেরি না করে ঝটপট করে রেসিপিটা দেখে নিই।
উপকরণ
- ১ লিটার পানি
- ২টি গোল রসালো লেবু
- ১ টুকরা বাংলাদেশি কাগজি লেবু
- অর্ধেক শসা
- ৮/১০ টি পুদিনা পাতা
- আধা ইঞ্চি আদা
- স্বাদ মতো চিনি বা মধু
- ৮ টি আইস টুকরা
প্রনালী
১.
প্রথমে একটি ব্লিন্ডারে পানি ,রসালো লেবু খোসা ছাড়িয়ে দিন, কাগজি লেবু খোসা সহ একটু ছোট টুকরা করে, শসা খোসা সহ ছোট টুকরা করে , আদা ছোট টুকরা করে,পুদিনা পাতা এবং চিনি দিয়ে ২০s করে ১ মিনিট বিন্ড করুন ।
২.
তারপর চিনির পরিমাণ ঠিক আছে কিনা চেক করে আবারো ২০সেকেন্ড করে ১ মিনিট ব্লিন্ড করুন ।
৩.
এবার একটা ছাকনির সাহায্যে শরবতটা ছেকে নিন ।
এবং কিছু আইস টুকরা দিয়ে পরিবেশন করুন।